KANSAINVÄLINEN JEAN SIBELIUS –VIULUKILPAILU

Seura on järjestänyt vuodesta 1965 alkaen joka viides vuosi Kansainvälisen Jean Sibelius –viulukilpailun. Sen ajankohdaksi on vakiintunut marras-joulukuun taite. Viimeksi kilpailu pidettiin 21.11.–2.12.2010. Vuodesta 1969 kilpailu on ollut jäsenenä musiikkikilpailujen kansainvälisessä järjestössä World Federation of International Music Competitions.

Seuran ensimmäisessä varsinaisessa hallituksen kokouksessa vuonna 1958 perustettiin useita jaostoja, mm. ammattimuusikkojen jaosto. Jaoston suunnitelmissa oli alusta alkaen saada järjestetyksi viulukilpailu osana Helsingin Sibelius-viikkoja. Kilpailun ohjelmassa olisi ollut Sibeliuksen viulukonsertto. Koska Sibelius-viikkojen talous ei tehnyt kilpailun järjestämistä mahdolliseksi, ensimmäinen tilaisuus tarjoutui vasta vuonna 1965 Sibeliuksen 100-vuotisjuhlajärjestelyjen yhteydessä. Tapahtuman kehykset olivat muutoinkin tavallista juhlavammat. Kilpailua varten oli koottu kunniatoimikunta, johon olivat lupautuneet monet ajan tunnetuimmista kansainvälisistä muusikoista, kuten Sir John Barbirolli, Herbert von Karajan, Zoltán Kodály, Yehudi Menuhin, David Oistrah, Eugene Ormandy, Igor Stravinsky ja Henryk Szeryng. Toimikunnan puheenjohtajana oli rouva Aino Sibelius.

Kilpailua päätettiin jatkaa viiden vuoden väliajoin, ja sen kansainvälisen maineen kasvaessa myös kilpailuun pyrkivien lukumäärä on kasvanut. Ensimmäiseen kilpailuun osallistui 27 kilpailijaa. Vuoden 2010 kilpailuun oli ennätysmäiset 220 pyrkijää, joista esikarsinnan perusteella valittiin osallistumaan 44. Esteiden ja sairastumisten vuoksi Helsinkiin saapui näistä 38 kilpailijaa. Sääntöjen mukaan kilpailijoiden on oltava iältään alle 30-vuotiaita.

Kilpailun alku-, väli- ja loppuerissä kilpailijat soittavat osin pakollisia, osin valinnaisia teoksia. Pakollisena on ohjelmassa ollut uusi suomalainen viulusävellys. Loppukilpailuun päässeiden on soitettava Sibeliuksen viulukonsertto sekä toinen, valinnainen konsertto.

Kilpailun tuomaristo on aina koostunut korkealla kansainvälisellä tasolla olevista viulutaiteilijoista ja viulupedagogeista. Tuomariston suomalaisina puheenjohtajina ovat toimineet Tauno Hannikainen, Joonas Kokkonen, Tuomas Haapanen, Aulis Sallinen, Mikko Heiniö ja Jukka-Pekka Saraste.

Kilpailun taiteellinen merkitys perustuu siihen, että sen avulla voidaan löytää uusia viulistilahjakkuuksia maailmalta ja tukea heidän menestystään taiteilijauralla. Samalla Sibeliuksen viulukonsertto tulee tutuksi maailman nuorten huippuviulistien keskuudessa.

Vuoden 2010 kilpailun finalistit

Finalistit