Sibelius-Seura
Seuran hallitus ja kunniajäsenet
Yhteys- ja jäsentiedot
Toimíntakertomukset
Seuran historiaa
Sibelius-monumentti
Jean Sibelius -viulukilpailu
Ainola
Sibeliuksen kootut teokset
Sibelius-mitali
Kansainväliset Sibelius -konferenssit
Kotimaiset ja ulkomaiset Sibelius-seurat
Linkit – Sibelius-kirjallisuutta

 

 

På svenska    in English

 

 

KANSAINVÄLINEN JEAN SIBELIUS –VIULUKILPAILU

 

Seura on järjestänyt vuodesta 1965 alkaen joka viides vuosi Kansainvälisen Jean Sibelius –viulukilpailun. Sen ajankohdaksi on vakiintunut marras-joulukuun taite. Viimeksi kilpailu pidettiin 21.11.–2.12.2010. Vuodesta 1969 kilpailu on ollut jäsenenä musiikkikilpailujen kansainvälisessä järjestössä World Federation of International Music Competitions.

Seuran ensimmäisessä varsinaisessa hallituksen kokouksessa vuonna 1958 perustettiin useita jaostoja, mm. ammattimuusikkojen jaosto. Jaoston suunnitelmissa oli alusta alkaen saada järjestetyksi viulukilpailu osana Helsingin Sibelius-viikkoja. Kilpailun ohjelmassa olisi ollut Sibeliuksen viulukonsertto. Koska Sibelius-viikkojen talous ei tehnyt kilpailun järjestämistä mahdolliseksi, ensimmäinen tilaisuus tarjoutui vasta vuonna 1965 Sibeliuksen 100-vuotisjuhlajärjestelyjen yhteydessä. Tapahtuman kehykset olivat muutoinkin tavallista juhlavammat. Kilpailua varten oli koottu kunniatoimikunta, johon olivat lupautuneet monet ajan tunnetuimmista kansainvälisistä muusikoista, kuten Sir John Barbirolli, Herbert von Karajan, Zoltán Kodály, Yehudi Menuhin, David Oistrah, Eugene Ormandy, Igor Stravinsky ja Henryk Szeryng. Toimikunnan puheenjohtajana oli rouva Aino Sibelius.

Kilpailua päätettiin jatkaa viiden vuoden väliajoin, ja sen kansainvälisen maineen kasvaessa myös kilpailuun pyrkivien lukumäärä on kasvanut. Ensimmäiseen kilpailuun osallistui 27 kilpailijaa. Vuoden 2010 kilpailuun oli ennätysmäiset 220 pyrkijää, joista esikarsinnan perusteella valittiin osallistumaan 44. Esteiden ja sairastumisten vuoksi Helsinkiin saapui näistä 38 kilpailijaa. Sääntöjen mukaan kilpailijoiden on oltava iältään alle 30-vuotiaita.

Kilpailun alku-, väli- ja loppuerissä kilpailijat soittavat osin pakollisia, osin valinnaisia teoksia. Pakollisena on ohjelmassa ollut uusi suomalainen viulusävellys. Loppukilpailuun päässeiden on soitettava Sibeliuksen viulukonsertto sekä toinen, valinnainen konsertto.

Kilpailun tuomaristo on aina koostunut korkealla kansainvälisellä tasolla olevista viulutaiteilijoista ja viulupedagogeista. Tuomariston suomalaisina puheenjohtajina ovat toimineet Tauno Hannikainen, Joonas Kokkonen, Tuomas Haapanen, Aulis Sallinen, Mikko Heiniö ja Jukka-Pekka Saraste.

Kilpailun taiteellinen merkitys perustuu siihen, että sen avulla voidaan löytää uusia viulistilahjakkuuksia maailmalta ja tukea heidän menestystään taiteilijauralla. Samalla Sibeliuksen viulukonsertto tulee tutuksi maailman nuorten huippuviulistien keskuudessa.

 

Vuoden 2010 kilpailun finalistit

 

Finalistit
©Heikki Tuuli

 

Vuoden 2010 kilpailun järjestämisestä vastasivat Sibelius-Seura ja Sibelius-Akatemia ensimmäistä kertaa yhdessä. Taloudellinen vastuu kuului kuitenkin yksin seuralle. Kilpailua varten on saatu taloudellista tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Suomessa toimivilta kulttuurirahastoilta. Kilpailun pääsponsoreina ovat toimineet Suomen Sokeri Oy, Cultor Oy, Danisco Oy sekä Rastor Oy. Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri ovat alusta alkaen tukeneet kilpailua soittamalla loppukilpailussa korvauksetta. Sibeliuksen suku on myöntänyt erikoispalkinnon jokaiselle välieriin selviytyneelle kilpailijalle. Seuraava 11. kilpailu järjestetään 22.11.–3.12.2015 pääsponsoreina Rastor Oy ja Tieto Oyj.

 

Linkki

 

 

 

Viulukilpailun tulokset 1965–2010

 

 

 

1965    
I   Oleg Kagan, USSR
II   Joshua Epstein, Israel
III   Valeri Gradov, USSR
     
1970    
I (ex aequo)   Liana Isakadze & Pavel Kogan, USSR
III   Otto Armin, Canada
     
1975    
I   Yuval Yaron, Israel
II   Ilja Grubert, USSR
III   Eugen Sarbu, Rumania
     
1980    
I   Viktoria Mullova, USSR
II   Sergei Stadler, USSR
III   Andres Cardenes, USA
     
1985    
I (ex aequo)   Ilja Kaler, USSR & Leonidas Kavakos, Greece
III   Vilmos Szabadi, Hungary
     
1990    
I   pas attribué
II   Cristina Anghelescu, Rumania
III (ex aequo)   Sigrún Edvaldsdóttir, Iceland & Akiko Tanaka, Japan
     
1995    
I   Pekka Kuusisto, Finland
II   Elisabeth Batiashvili, Georgia
III (ex aequo)   Madoka Sato, Japan & Nikolaj Znaider, Denmark
     
2000    
I   Sergei Khachatryan, Armenia
II   Natsumi Tamai, Japan
III (ex aequo)   Zhi-Jiong Wang, China & Sayako Kusaka, Japan
     
2005    
I   Alina Pogostkin, Germany
II   Jiafeng Chen, China
III (ex aequo)   Hyun-Su Shin, South Korea & Wei Wen, China
     
2010    
I   Nikita Boriso-Glebsky
II   Petteri Iivonen
III   Esther Yoo
Muut finalistit   Bomsori Kim
    Emma Steele
    Nancy Zhou
2015    
I   I Christel Lee, USA
II   Emmanuel Tjeknavorian, Itävalta
III   Friederike Starkloff, Saksa