SIBELIUKSEN KOOTUT TEOKSET

Seura julkaisee yhdessä Kansalliskirjaston ja kustannusliike Breitkopf&Härtelin kanssa Jean Sibeliuksen koottujen teosten kriittistä laitosta. Teossarjan julkaiseminen aloitettiin vuonna 1996 ja sarja tulee käsittämään arviolta 52 nidettä. Kootuista teoksista on valmiina 25 nidettä ja työn alla on 11 nidettä. Yleensä vuosittain on julkaistu kaksi nidettä.

Julkaisusarjan päätoimittajana ovat toimineet professori Fabian Dahlström (1996–2000) ja professori Glenda Dawn Goss (2000–2004). Nykyinen päätoimittaja on musiikin tohtori Timo Virtanen.

Seura on huolehtinut hankkeen rahoituksesta, josta noin puolet on saatu opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja loppuosa kulttuurisäätiöiltä: Suomen kulttuurirahasto, Kordelinin rahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Svenska kulturfonden, Konstsamfundet ja Niilo Helanderin säätiö. Myös Sibeliuksen suku on avustanut hanketta.

Sibeliuksen perilliset lahjoittivat säveltäjän jäämistössä olleet käsikirjoitukset Helsingin yliopistolle vuonna 1982. Lahjoitus mahdollisti kokonaiskuvan saamisen Jean Sibeliuksen laajasta tuotannosta ja hänen sävellysprosessistaan ja herätti ajatuksen etupäässä näihin lähteisiin perustuvan koottujen teosten kriittisen laitoksen toimittamisesta. Tarve uusinta tieteellistä tutkimusta hyödyntävästä Sibeliuksen teosten täydellisestä laitoksesta oli tunnustettu jo kauan. Useiden Sibeliuksen keskeistenkin sävellysten nuottijulkaisut ovat olleet puutteellisia eikä huomattavaa osaa painetuista nuoteista enää ollut saatavissa kauppojen välityksellä. Tämä pyritään nyt korjaamaan tällä Suomen musiikintutkimuksen suurimmalla projektilla.

Teokset

Linkit: