Sibelius-Samfundet
Länkar – litteratur om Sibelius

Suomeksi   In English

SIBELIUS SAMLADE VERK

I samarbete med Nationalbiblioteket (Helsingfors universitetsbibliotek) och musikförlaget Breitkopf & Härtel utger Samfundet en kritisk utgåva av Jean Sibelius Samlade verk. Publiceringen inleddes år 1996 och serien kommer uppskattningsvis att omfatta 52 band.

Som seriens chefredaktörer har fungerat professor Fabian Dahlström (1996-2000) och professor Glenda Dawn Goss (2000-2004). För närvarande sköts uppgiften av musikdoktor Timo Virtanen.

År 2014 föreligger 25 tryckta band och 11 band är under arbete. Årligen har i allmänhet publicerats två band. Projektet är det största finska musikforskningsprojektet.

Den kritiska utgåvan omfattar alla fullbordade kompositioner och arrangemang av Jean Sibelius. Härvid publiceras, efter det att alla relevanta källor studerats och utvärderats enligt vetenskapliga metoder, den slutliga versionen av resp. verk., som sålunda kan läggas till grund för autentiska framföranden.

Behovet av en Sibelius-edition utgående från de nyaste vetenskapliga rönen har redan länge gjort sig gällande bland yrkesmusiker och forskare. Alla som är förtrogna med de hittills använda nottrycken vet, att även många centrala verk föreligger endast i otillfredsställande utgåvor. En ny utgåva är sålunda oundgänglig särskilt i ljuset av det ökande internationella intresset för Sibelius musik.

Att en kritisk utgåva av Sibelius verk inleds på tröskeln till det 21 århundradet sammanhänger med en särskild omständighet. Sibelius arvingar donerade 1982 alla i hans egen samling bevarade notmanuskript till Helsingfors universitet. Denna generösa gåva gjorde det möjligt att överblicka Sibelius skapande verksamhet och ledde till idén att publicera en kritisk utgåva.

Samfundet har skött projektets finansiering, varav nära hälften hittills har erhållits från undervisnings- och kulturministeriet och resten från kulturfonder. Breitkopf & Härtel har haft ansvaret för förläggande och marknadsföring.

Kritisk utgåva